Hae
Colour Outside the Lines

Kymmenen matkailukysymystä

Kymmenen matkailukysymystä auttavat selvittämään millainen matkustaja minä olen. Rakastan matkustamista ja kun korona on ohi, lähdemme reissuun (jos rahatilanne sallii). 

Mihin haluaisin matkustaa, kun tilanne taas sen sallii?

Ehdottomasti Tukholmaan. Me ollaan normaalitilanteessa käyty Tukholmassa vähintään kahdesti vuodessa ja usein oltu siellä yötäkin hotellissa, joten minä ja lapset jo kaivataan Tukholmaa. Tukholmassa on jotenkin ihana ilmapiiri ja siellä tuntuu kuin tulisi kotiin vaikka en ruotsia osaakaan puhua. 

Meillä on myös lasten kanssa kaukaisena haaveena reissut sekä Tanskan Legolandiin että Pariisin Disneylandiin. Ne kuitenkin ovat vielä kaukaisia haaveita, koska rahatilanne ei niitä reissuja juuri nyt salli. 

Unelmien matkakohde?

Florida. Olisin halunnut häämatkalle Orlandossa sijaitsevaan Walt Disney Worldiin, mutta se reissu on niin järkyttävän kallis, ettei meillä ole siihen varaa. Ollaankin juteltu, että mennään sinne sitten 10-vuotishääpäivänä. Kun tätä häämatkakohdetta ekan kerran mietittiin, oltiin molemmat töissä. Sitten tuli Janin työttömyys ja molempien opiskelut. Nyt Jani on töissä, mutta minä en ja häät on jo ensi vuonna. Mahdoton repiä budjetti näin lyhyessä ajassa sekä häihin että häämatkaan. 

Floridassa olisi muutakin näkemistä kuten esimerkiksi Universal Studios ja siellä olevat kaksi Harry Potter-puistoa. Tässä saattaa vaan käydä niin, että Harry Potterit lähtevät sieltä pois ennen kuin pääsemme paikalle, koska ilmeisesti Universalilla ei ole sopimusta Harry Pottereiden puistossa pitämisestä seuraavaa kymmentä vuotta. Toivotaan, että se uusitaan. 

Floridassa on myös tosi paljon outlet-myymälöitä ja ihania ravintoloita. Onneksi Janikin on samanlainen matkustaja kuin minä, että hän arvostaa hyvää ruokaa. 

Paras paikka, jossa olen käynyt?

Pariisin Disneyland. Vaikka rakastankin yli kaiken kaupunkilomia ja olen käynyt lapsuudessa myös rantalomilla, ei mikään voita sitä tunnetta, kun seisot Disneyn ikonisen linnan edessä eikä ole huolen häivää. 

Olin (kuten varmaan jokainen lapsi ysärillä) nähnyt mainoksia Disneylandista aina Disneyn VHS-kaseteilla ja halunnut matkustaa puistoon aina. Vaikka olin 26-vuotias, kun pääsin puistoon ekaa kertaa niin se ei vienyt sitä taikaa yhtään vierailulta pois. Olisin voinut jäädä sinne vaikka asumaan. 

Pariisi oli muutenkin juuri niin ihan kuin olin kuvitellut ja sinnekin olisi ihanaa matkustaa uudelleen. 

Millainen matkustaja olen?

Olen aika huoleton matkustaja. Suunnittelen yleensä ennen matkaa paljon asioita, joita olisi kiva nähdä, mutta jos ne jäävät näkemättä niin ajattelen aina, että jää sitten nähtävää seuraavallekin reissulle. 

Tykkään vaellella ja nähdä sitä tavallista elämää, en pelkkiä turistipaikkoja. Minusta on myös ihanaa käyttää julkista liikennettä enkä koskaan käytä taksia. 

Matkustan mielelläni lasten kanssa laivalla Tukholmaan, mutta tykkään myös lentokoneessa ja junassa matkustamisesta. 

Kuopion matkustaja satama

Mikä kohteessa on minulle tärkeintä?

Liikkumisen helppous. Jos ei olla omalla autolla liikkeellä, niin kohteessa täytyy olla hyvät julkiset. Koska haluan kulkea paikasta toiseen ja käydä eri paikoissa enkä vain jumittaa hotellissa.

Näin vanhimmiten myös ruoka on tärkeä elementti matkalla. Minusta on ihanaa syödä hyvin. 

Matkustusmoka?

Joskus kymmenisen vuotta sitten oltiin ystäväni Heidin kanssa Tukholmassa ekaa kertaa ihan kunnolla lomalla. Mentiin lentämällä Arlandaan ja sieltä bussilla keskustaan (silloin ei vielä ollut sitä luotijunaa), käytiin Britney Spearsin konsertissa Globenissa (tosin mentiin vaan katsomaan alkulämppärinä ollutta Joe Jonasia) ja tutustuttiin Tukholmaan. 

Mulla ei silloin ollut kännykässä nettiä enkä tiedä oliko silloin vielä samalla tavalla sitä saatavillakaan Pohjoismaiden välille kuin nykyään. Ensinnäkin me kierrettiin ihan älytön matka turhaan, kun yritettiin kävellä hotellille paikallisjunan pysäkiltä. Hotelli oli siis jossain Tukholman lähiössä eikä keskustassa. Ei meinattu millään ymmärtää kartasta missä se oli, mutta lopulta löydettiin perille. 

Lähtiessä meidän lento lähti eri lentokentältä ja kysyin hotellin respasta monta kertaa, että miten aikaisin meidän täytyy lähteä, että ehditään lennolle. Sain vastauksen ja lähdimme varttia aiemmin lähtevään paikallisjunaan, josta piti vielä vaihtaa lentokenttäbussiin. Myöhästyttiin silti siitä lentokenttäbussista, jonka ansiosta myöhästyttiin myös lennolta. Sen jälkeen en ole enää luottanut pelkkään respan sanaan vaan oikeasti tutkinut asiaa itsekin. Silloin se oli vaikeaa, koska ei ollut sitä nettiä. 

Lopulta jouduttiin menemään Arlandaan ja äiti osti meille Norwegianin lennolle liput, että päästiin takaisin Suomeen. Olisimme tulleet laivalla, koska siihenkin olisi keretty, mutta Heidi oli silloin vielä alaikäinen ja laivojen sääntöjen mukaan, koska mä en ollut vielä 30-vuotias, ei voitu matkustaa kahdestaan. 

 

Kuopion matkustajasatama

Mikä on parasta kotimaanmatkailussa?

Suhteellisen lyhyet välimatkat ja se, että joka paikkaan pääsee omalla autolla. Aiemmin ollaan kuljettu paljon bussilla tai junalla, mutta koronan myötä ollaan aikalailla yritetty vältellä muita ihmisiä, joten omalla autolla kulkemisesta on tullut tapa. 

Tottakai esimerkiksi Lappiin on tosi pitkä matka meiltäkin, mutta me yleensä matkustetaan paikkoihin, joihin ei ole ihan hirveän pitkä matka. Tällä tavoin lapsetkin jaksaa istua autossa paremmin. Lappiin ollaan katseltu joskus autojunaa, mutta ei olla sitä vielä kokeiltu. 

Sanoisin, että tällä hetkellä Suomessa matkailussa on mun mielestä Suomen luonto ja siihen tutustuminen. Meillä on täällä ihan huikeita paikkoja tarjolla, kun vaan vähän tutkii tarjontaa. 

Onko kotimaan matkasuunnittelmia?

Joo, on itseasiassa! Ollaan suunniteltu menevämme Janin kanssa kahdestaan Lohjan asuntomessuille. Ihan mielenkiintoinen paikka, koska ei olla koskaan käyty Lohjalla kunnolla, oon vaan ajanut sen läpi pari kertaa. 

Kesällä ja kesän lopulla on suunnitelmissa mennä myös koko perheellä Tampereelle moikkaamaan mun pikkuveljeä, hänen avovaimoaan ja lasten serkkua. Saatetaan pyörähtää samalla reissulla myös muiden sukulaisten luona. 

Meinaan myös tutustuttaa lapsia enemmän ihan tähän lähiympäristöön. Tahkolle oli viime vuonna avautunut uusi kävelyreitti ja meillä on vielä kokeilematta Kallavedellä suppailu.

millainen matkustaja olen

Millaista on matkustaa lapsen kanssa?

Tämä on ihan lapsesta riippuvaista. Meidän kaikki kolme lasta on tosi erilaisia matkustajia. 

Esikoinen istuisi autossa vaikka 24 tuntia putkeen, koska hän rakastaa pitkiä automatkoja. Hän ei myöskään ikinä ole kysellyt missään kulkuvälineessä milloin ollaan perillä. Hän on siis hyvin kärsivällinen matkustaja. Toisaalta sitten taas vaikka hän tykkää kiertää museoita, monet ehdottomani paikat ovat hänen mielestään liian tylsiä. 

Keskimmäinen ei malttaisi millään istua junassa tai autossa vaan haluaisi jo olla perillä. Tämän takia pakkaankin aina mukaan tabletin ja kuulokkeet, mutta silti ohjelmien välissä kuuluu usein ”onko vielä pitkä matka?”. Laivassa hänen kanssaan pitäisi olla koko ajan tekemässä suunnistusta tai jotain muuta missä liikutaan. Kohteessa hän kyllä onneksi jaksaa kierrellä, jos on mielekästä tekemistä. 

Nuorimmainen taas usein vielä nukkuu pitkillä automatkoilla. Hän ei jaksaisi istua autossa paitsi jos kuunnellaan hänelle mieleistä musiikkia tai jos tabletilta tulee kiva elokuva. Aiemmin hän kulki mukana vielä rattaissa Tukholmassa, mutta nyt kun rattaista on luovuttu, niin luulen, että pitkät kävelymatkat olisi tuskaa. 

Nämä kaksi nuorempaa ovat aika haastavia matkustajia. Heidän kanssaan pitääkin täyttää päivä aina kaikella kivalla tekemisellä, ettei aika käy liian tylsäksi. Ja illan päätteeksi ei todellakaan itse jaksa kuin kaatua sänkyyn. Siltikin voisin lähteä reissuun lasten kanssa vaikka heti, koska onhan siellä reissussa aina mukavaa! 

Löysin tämän kivan blogipostauksen Iidan matkassa-blogista.

millainen matkustaja sinä olet? 

 

LUE MYÖS: 

DISNEYLAND PARIISI ESKARILAISEN JA TEININ KANSSA

MEIDÄN TUKHOLMAN REISSU KUVINA

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA

2 kommenttia

  1. Ellu kirjoitti:

    Vinkki: meidän huonosti kävelevän kuopuksen pelasti Tukholmassa potkulauta, skuutti. Hienosti jaksoi sillä potkutella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.