Hae
Colour Outside the Lines

Why join the navy when you can be a pirate?

Kävimme muutama kuukausi sitten Helsingissä ystävieni kanssa viikonloppulomalla. Viikonloppu sisälsi naurua, Jenni Vartiaisen konsertin, rentoutumista ja hyvää ruokaa. 
Kävimme lounasaikaan Why join the navy when you can be a pirate?-ravintolassa, jonka rameneita olimme Katjan kanssa jo pitkään kuolanneet Instagramissa. Katja oli kaukaa viisas ja teki meille pöytävarauksen. Olimme liikkeellä lauantaina hieman yhden aikaan ja ravintola täyttyi aika pian meidän tulomme jälkeen. 
Tom Yum Yum Ramen
Ravintolassa oli kaksi kerrosta, mutta en ole aivan varma oliko yläkerta käytössä lounasaikaan. Ruoka ja juomat tilattiin tiskiltä, johon ne samalla maksettiin. Juomat sai heti mukaan pöytään ja mukaansa sai myös legopalikan, joka oli merkkinä tilauksesta. Erikoisuutena ravintolassa oli omistajan koira, joka makasi ikkunan vieressä pöydällä pedissään ja tervehti asiakkaita. 
Vaikka oli lounasaika, tilasimme viiniä ja Katja drinkin. Olimme liikkeellä aikuisten kesken ja reissun tarkoitus oli rentoutua, joten viinilasi lounaan kanssa ei ollut minusta yhtään huono idea. Minähän siis juon alkoholia hyvin harvoin, joskus otan viinilasin ravintolassa. 
Yksi seurueestamme kärsi flunssasta ja oli vetäytynyt takaisin hotellihuoneeseen peiton alle. Meitä oli siis liikkeellä kolme. Jokainen meistä tilasi erilaisen annoksen ja ne kaikki näyttivät oikein herkullisilta ja tuoksuivat taivaallisilta. 
Miso Ramen

Meillä oli annoksista aika suuret odotukset. Nuudelit olivat ruokalistan mukaan paikan päällä valmistettuja. Ruoka tarjoiltiin höyryävän kuumana ja jouduimmekin hetken odottelemaan, että se jäähtyy. Mikäs siinä oli odotellessa, kun seura ja juomat olivat hyviä. Ravintolassa soi musiikki sopivalla voimakkuudella, että se kuului, muttei kuitenkaan häirinnyt keskustelua.

Katja tilasi Tom Yum Yum Ramenin, johon otti lisämaksusta pehmeäksi keitetyn kanamunan. Keittiössä tämä kuitenkin unohtui ja Katja joutui lähettämään ruokansa takaisin. Annos oli tulinen, joten jos ei ole tottunut syömään tulista ruokaa, ei tätä kannata tilata. Katja pitää tulisesta ruoasta, joten annoksen tulisuus kuulemma vain sopivasti lämmitti. Jukka taas tilasi Miso Ramenin, johon hän oli tosi pettynyt. Se ei maistunut meidän annoksiimme verrattuna oikein miltään.

Ruokalistassa oli todella huonosti esitetty mitä annokset sisältävät. Minä esimerkiksi tilasin Shoyu Ramenin, joka listan mukaan sisälsi nuudelien lisäksi soijakastiketta, pehmeäksi keitetyn munan ja paistettua possua. No heti alkajaisiksihan tuossa annoksessani näkyy kevätsipulia ja jotain raidallista. Ajattelin sen raidallisen olevan jotain raitajuurta tai muuta minulle tuntematonta vihannesta. Olen allerginen mustapippurille ja muutamalle muulle mausteelle ja mietin syödessäni, että ruoassa on varmaan jotain minulle sopimatonta maustetta, koska suuni alkoi tuntua vähän hassulle. Pippuri ei siis tee minulle muuta oiretta kuin, että suuta kutittaa tai polttelee ja limakalvot saattavat hieman turvota. Yleensä ravintolassa pippuri on jo valmiina kaikissa kastike- ja muissa pohjissa eikä ruokaa saa tilattua ilman sitä, joten olen tottunut tähän. 

Shoyu Ramen

Ehdinkin jo syödä annostani jonkin aikaa ennen kuin tarjoilija tuli siivoamaan viereistä pöytää ja kysyin häneltä mitä tuo raidallinen oli, koska emme olleet yhdessä sitä keksineet. Tarjoilija kertoi minulle sen olevan puristettua kalaa.

Siinäkös se paniikki sitten iski! Minähän olen allerginen kalalle ja äyriäisille. Kävelin tarjoilijan perässä tiskille annokseni kanssa ja kerroin olevani allerginen kalalle, joten pyysin heitä valmistamaan uuden annoksen. Tarjoilija sanoi minulle kalan lukevan listassa, johon näytin hänelle listaa ja sanoin, että sitä ei siinä lue. Olen nimittäin tilausteni kanssa hyvin tarkka allergioideni vuoksi. Tarjoilija vastasi vain ”oho, eipäs muuten luekaan” pahoittelematta asiaa millään tavalla ja otti annokseni tiskin taakse. Hän kertoi tuovansa kohta uuden ja asia oli sillä loppuun käsitelty. Uuden annoksen tuodessaan tarjoilija ei sanonut sanaakaan. 


Selvisin tilanteesta onneksi säikähdyksellä, koska minulla oli astma- ja allergialääkkeet mukana. Kävin myös hakemassa apteekista vielä lisää allergialääkkeitä ja söinkin niitä ehkä yliannostuksen, koska hengitystieni tuntuivat tosi turvonneilta koko päivän ja minua kutitti joka puolelta vielä illallakin. Päivystykseen en lähtenyt, koska tunsin, että pärjään tilanteessa ilman siellä käyntiä. Olen myös tämän reissun jälkeen pyytänyt hätätilanteiden varalle epi-penin, jonka voin ottaa reissuun mukaan. 
Ystäväni säikähtivät tilannetta minuakin enemmän ja he olisivat vieneet minut heti lääkärin tarkastukseen. Olen kuitenkin saanut allergiakohtauksia niin useasti, että tiedän milloin täytyy lähteä lääkäriin ja milloin pärjään itsekseni. Tiedän myös, että rauhallisena pysyttely pitää astmakohtauksen helpommin loitolla, joten saatoin vaikuttaa heistä ehkä liiankin rauhalliselta. Jos alan panikoida, on vielä vaikeampi hengittää. 
Jälkikäteen aloin miettiä, että myös ramenin liemi saattoi sisältää kalakastiketta, koska oireet olivat sen verran rajut vaikka en sitä kalaa siitä annoksesta syönytkään. Kala oli myös luultavasti laitettu annokseen viimeisenä, koska se oli selvästi koristeena. Jos annos sisälsi kalakastiketta, ei minulle siitä allergiastani kertoessani ainakaan mainittu. Toisaalta, ei listassa lukenut montaa muutakaan ainesosaa, joten en voi olla asiasta varma. 
Katja nauttii drinkistään. 
Koin kuitenkin, että sain ravintolassa maailman huonointa asiakaspalvelua. Asiaa ei pahoiteltu millään tavalla vaan se pyyhkäistiin maton alle sanomalla vain, että sen pitäisi lukea listassa. Ei se siinä lukenut. Listassa luki vain, että kysy allergeeneja, mutta jos listalla on muita kalaruokia, ei minulle ainakaan tule mieleenkään, että niitä olisi annoksissa, joissa niistä ei millään lailla ilmoiteta. 
Ymmärrän kyllä, että ihmisten, joilla ei ole minkäälaisia allergioita, on todella vaikea ymmärtää niiden olevan jopa hengenvaarallisia muille. Esimerkiksi, jos olisin sen kalan siitä annoksesta syönyt, olisin luultavasti lähtenyt ravintolasta ambulanssilla päivystykseen. Ja tietämättä sen olevan kalaa, olisi ollut vähän hankala kertoa mikä ne oireet minulle aiheutti. Mielestäni koskaan ei pitäisi väheksyä toisen allergioita vaikka ne kuinka aiheuttaisivat ravintolassa hieman lisätyötä. 

Hyvään asiakaspalveluun kuuluu yleisesti, että asiakas on aina oikeassa. Vaikka olisi itse eri mieltä, pitäisi asiakkaalle saada hyvä mieli vaikka pyytämällä anteeksi virhettään vaikka ei itse edes uskoisi tehneensä väärin. Se anteeksipyyntö olisi tuonut ainakin minulle paremman mielen. Nyt tunsin itseni jotenkin tosi tyhmäksi ja minusta tuntui, että olin itse tehnyt tarjoilijan mielestä jotain väärää tilatessani annoksen. Jotenkin hänen äänensävynsä oli hyvin syyttävä ja hän oli ilmiselvästi närkästynyt, että joutui viemään annoksen takaisin keittiöön. 

Vaikka ravintolan ruoka oli hyvää, tunnelma mukava ja ravintola oli hyvällä paikalla, en aio mennä sinne enää uudelleen. Huono asiakaspalvelu ja puutteellinen ruokalista ovat minulle aivan liian isot miinukset.

Oletteko te törmänneet puutteellisiin ruokalistoihin
tai huonoon asiakaspalveluun ravintolassa? 

4 kommenttia

 1. Melissa kirjoitti:

  Harmillista tuo ravintolareissu :/ Itsellä on hyviä kokemuksia Helsingin ravintoloista siitä miten hyvin voidaan neuvotella vaihtoehto annokseen. Itse en syö sianlihaa ollenkaan ja se aiheuttaa joskus hankaluutta, kun luullaan, että olen vegaani. Se on välillä hankala asia.

 2. Art LilyKristin | M.Hartikainen kirjoitti:

  Itselläni on myös hyvin monia allergioita, ja monesti saatan joutua tilaamaan "muunneltuja annoksia". Osa allergioista aiheuttaa vähäisiä oireita, mutta jotkut taas vaarallisia, joten kysyn aina tarkkaan mitä annokset sisältää.

 3. MINNA N / Sukat hukassa kirjoitti:

  Ohhoh, mikä reissu! harmillista että asiakaspalvelukin on ollut noin ankeaa :/ itse en kärsi allergioista mutta haluan silti tietää mitä ravintolassa syön – mieluiten niin että voin lukea sen listalta rauhassa ruoka-annosta valitessani.

 4. Leksa kirjoitti:

  Itselle on käynyt melkein joka kerralla jotain negatiivista. Tilatessa gluteenitonta jälkiruokaa saan gluteenittoman jäätelön jossa on normi keksinmurua pinnassa, medium- pihvi onkin well done tai tilaukset unohdetaan kokonaan. Ehkä mieleenpainuvin oli kun aloitettiin jo syömään kunnes tarjoilija tuli hakemaan annokseni pois. Syy oli että kokki oli käyttänyt tavallista leipää lautasella ja sen jälkeen vaihtanut sen gluteenittomaan tuotteeseen. Vaikka kerroin etten minä siitä oireita saa jos lautanen on tavan leivän nähnyt niin silti annos lähti keittiöön ja sain uuden kun muut seurueesta olivat jo syöneet. Oli tympeä reissu. Yleensä kömmähdyksistä on annettu hinnan alennusta tai tuotu uusi annos. Harvemmin jää sylettämään.

  Ymmärrän kyllä kokkejakin sillä on yllättävän yleistä että ollaan "allergisia" jollekkin tuotteelle vaikka todellisuudessa kyse on nirsoilusta. Toinen on tämä villitys että syödään ruokarajoitteisten ruokia just for fun. Näiden takia sitten oikeasti allergiset ja muut ruokarajoitteiset saa kuraa niskaan.

  Tuo sinun tapaus on kyllä jo sellainen että älähtäisin kunnolla. Joku allergikko olisi hyvin voinut henkensä menettää tuollaisen typeryyden takia ja kehdataan vielä nenäänsä nyrpistellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.