Hae
Colour Outside the Lines

Hain oheishuoltajuutta uusperheemme keskimmäiseen lapseen

Käytiin tänään lastenvalvojalla, koska mä hain oheishuoltajuutta meidän uusperheen keskimmäiseen lapseen eli Janin esikoiseen.

Meidän uusperheessä kaikki lapset on samanarvoisia, mutta huoltajuussuhteet on jokaisella vähän erilaisia. Mun esikoisella on vain yksi huoltaja eli minä, keskimmäisestä Janilla ja Bean äidillä on yhteishuoltajuus ja Vivia on mun ja Janin yhteishuollettava.

Mä oon kuitenkin se arjessa eniten osallistuva vanhempi kaikille kolmelle. Kuskaan lapset lääkäreihin ja hammastarkastuksiin, käyn heidän vasu- ja arviointikeskusteluissa ja olen tarvittaessa yhteydessä kouluun. Ostan heille vaatteet ja lääkkeet ja pääosin teen heille ruokaa.

Olen siis Bean arjessa mukana koko ajan hyvin tiiviisti ja hoidan asioita koko ajan aktiivisesti. Oheishuoltajuutta haimme siksi, että vaikka se ei käytännössä muuta asioita mitenkään, on minulla kuitenkin enemmän valtuuksia tehdä asioita.Tänä keväänä on tullut tilanteita vastaan, joissa en olekaan voinut hoitaa asioita, koska tietosuoja on tullut vastaan. Koska en ole huoltaja, minulle ei voi luovuttaa esimerkiksi terveystietoja niin laajasti kuin huoltajille. Olen myös joutunut siirtämään joitain asioita Janin hoidettavaksi, koska minun ei ole annettu niitä hoitaa.

Meidän mielestä olisi helpointa asiat edelleen hoitaa tällä tavalla, että minä pidän lapsiin liittyvät langat käsissäni. Tämän takia haimme minulle oheishuoltajuutta.

Olimme keskustelleet asiasta jo aiemmin Bean äidin kanssa, mutta nyt paperit lähtevät vielä hänelle allekirjoitettavaksi.

Ainakin Kuopiossa oheishuoltajuutta piti hakea niin, että varattiin aika lastenvalvojalle. Siellä oli kaksi lastenvalvojaa haastattelemassa meitä. Kävimme paikalla kolmestaan; minä, Jani ja Bea. Ensin olimme huoneessa kaikki kolme ja meiltä kyseltiin meidän perhetilanteesta.


Sen jälkeen Bea meni odottamaan käytävään ja kävimme läpi käytännön asioita. Olin antanut luvan, että minusta saa tehdä turvallisuusselvityksen poliisilta, koska lastenvalvojat haluavat tarkistaa, että henkilö on sopiva huoltajaksi eikä sille ole mitään esteitä.

Tämän jälkeen tarkistettiin, ettei meillä ole ollut mitään lastensuojeluun liittyviä ongelmia. Juteltiin siitä miksi haluan oheishuoltajuuden ja muuttaako se arjessamme mitään.

Lastenvalvoja kirjasi nämä kaikki tiedot siinä samalla ja kirjoitti ehdotelman, joka me allekirjoitettiin. Jos Bean äiti hyväksyy sopimuksen käydessään oman kuntansa lastenvalvojalla ja allekirjoittaa sen, niin saadaan sillä hoidettua asia loppuun ja mulla on oheishuoltajuus.

Oheishuoltajana myös minua kuullaan lapsen asioissa ja häntä koskevissa päätöksissä. Esimerkiksi passia hakiessa mun suostumus vaaditaan myös.

Oheishuoltajuus kuitenkin helpottaisi asioiden hoitamista, joten se oli pääsyy miksi me sitä haettiin. Silloin mulle ei enää voitaisi sanoa, että voisinko pyytää isää soittamaan ja hoitamaan asian.Onko kukaan muu hakenut oheishuoltajuutta?

 

LUE MYÖS: 

Millainen suhde minulla ja tytärpuolellani on? 

Uusperheen perhesuhteet voi olla välillä hankalia käsittää

 

TULETHAN SEURAAMAAN MYÖS INSTAGRAMISSA @SUSANNAKUOHULA 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *